Naar boven

Koop in vredesnaam minstens één keer per week gewoon om de hoek

16 december 2017 - Redactioneel

Amazon doet niets voor uw straat, het is de middenstand die de stad leefbaar houdt, betoogt Christ'l Dullaert.

van de website van Trouw.nl door Christ’l Dullaert16 december 2017, 10:41

Laat ik vooropstellen dat ik een dochter uit de middenstand ben. Van moeders kant was er een bloeiend hotel-café-restaurant, van vaders kant een 'keten' van winkels met huishoudelijke artikelen. We zijn er niet heel rijk van geworden hoor, maar wel rijk in de gedachten over de middenstand.

Vandaag fietste ik in mijn woonplaats Amsterdam. Het is erg druk, toch is het voor mij een dorp. Ik kom bij 'mijn' stomerij en krijg niet alleen de door mij gebrachte spullen retour, maar ook een pet die ik drie dagen geleden had laten liggen.

Bij de afhaalchinees wordt er belangstellend geïnformeerd naar mijn empty nest: hoe maakt mijn dochter het op kamers? Ik hoef ze maar te bellen voor een bestelling en ze herkennen mijn stem.

Op de terugweg naar huis word ik begroet door de Turkse groenteman en ik stap nog even snel af. Naast mijn boodschappen krijg ik twee mango's cadeau van hem, omdat die nogal rijp zijn.

Een jaar geleden was ik een week in New York. Ik heb er een aantal jaren gewoond dus ik ken de stad goed. Ik verbleef nu alleen in de Upper East en dat kende ik wat minder goed. Vanaf de eerste dag ging ik naar een vaste koffietent om de hoek en een fruitman op straat. Al na twee dagen had ik het gevoel vrienden te hebben.

Ik ben niet volledig tegen het groot bedrijf. Tegenwoordig kun je beter achter een elektrische vrachtwagen van Heineken zitten dan achter een willekeurige scooter. Ook Albert Heijn doet op milieugebied zijn best en KPN bezorgt met elektrische bakfietsen de bubbelpost. Allemaal goede investeringen door grote bedrijven.

Cement

Maar naast deze maatschappelijke bijdrage is er toch niets zo goed als het cement van de middenstand. Daar worden de praatjes gemaakt, gesprekken gevoerd, de plakjes worst gegeven en wordt geluisterd naar het leven van alledag.

Ik snap ook niet dat de gemiddelde consument zich laat misleiden door bonusaanbiedingen, van/voor-acties of bulkaanbiedingen. Dacht u nu werkelijk dat dit altijd goedkoper was of dat het niet ergens in de keten ten koste gaat van een gewone leverancier?

Met de komst van Amazon is de kassadame van Albert Heijn nog een mooie droom. Niemand kan de komst van Amazon tegenhouden, er valt niets te protesteren tegen een bepaalde vestiging. Het enige protest dat mogelijk is, is het protest van uzelf, als hoofd inkoop van uw eigen huishouden. U kunt kiezen waar u de boodschappen doet en in wat voor stad u wilt leven.

Onlangs kwam ik met volle boodschappen tassen thuis en dacht: ik ben volslagen ouderwets. Mensen zijn zo druk met het terugverdienen van de hypotheek van hun huis, dat boodschappen wel het laatste is waar je je energie aan wilt verspillen. En toch zou het beter zijn als u die tijd wel had. Beter voor uzelf, beter voor uw kinderen en beter voor de stad.

Verelendung

Ik roep op tot een manifest voor de middenstand, tegen de Verelendung van lege binnensteden die alleen nog uit koffiewinkels, Actions en een enkele kaasboer bestaan. Koop in vredesnaam minstens één keer per week gewoon om de hoek. Sleep met een tas. Koop bij de bakker, de visboer en de slager 'before they pass away', zoals het fotoboek heet waarin Jimmy Nelson bevolkingsgroepen vastlegde die op afgelegen plekken leven. Straks moet Nelson nog een fotoboek gaan maken over de uitstervende middenstand.

Weet dat Amazon niets voor uw straat doet, en uiteindelijk ook niets voor u. Na het aanvankelijke bezorggemak valt er een diepe stilte. De straat wordt bij sneeuw schoongeveegd door de winkeliers, niet door Amazon.